FELMÉRÉS. A magyar felnőttek nem beszélnek idegen nyelveken az Európai Unióban – derül ki az Eurostat tegnap nyilvánosságra hozott adataiból. A felmérés szerint honfitársaink 74,8 százaléka egyetlen idegen nyelven sem képes társalogni, s ez messze a legmagasabb ráta az egész EU-ban. A skála túlsó végén a litvánok állnak, közöttük mindössze 2,5 százalék azok aránya, akik csak anyanyelvükön tudnak megszólalni.
Persze nem mindegy, melyik idegen nyelv az, amelyet beszélnek a polgárok. Az előbb említett litvánoknál ez például az orosz, ami az EU szempontjából nyilván kevésbé hasznos, mint az angol. Szlovákiában pedig a leginkább elterjedt „idegen” nyelv a cseh – ez nyilván azonnal más megvilágításba helyezi azt az első pillantásra nagyszerű teljesítményt, hogy északi szomszédunknál csak a polgárok 7,6 százaléka nem beszél idegen nyelven.
Az EU tagállamok legtöbbjében azonban a leginkább elterjedt idegen nyelv az angol. Kivétel ez alól néhány volt szocialista állam, ahol még mindig leginkább oroszul beszélnek az emberek – illetve természetesen Nagy-Britannia, ahol franciául.
 
 
Az idegen nyelven nem beszélők aránya
(a 25-64 éves népességen belül, százalék)
Magyarország
74,8

 

Spanyolország
46,6

 

Franciaország
41,2

 

Olaszország
38.6

 

Lengyelország
37.3

 

Csehország
31,9

 

Németország
28,6

 

Ausztria
20,3

 

Szlovákia
7,6

 

Svédország
5,0

 

 
 
Világgazdaság 2009. szeptember 25. péntek 6. oldal
 
Mit gondolsz, miért van az, hogy sereghajtók vagyunk évtizedek óta? Szólj hozzá!

 

Címkék: francia német angol idegennyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://online-nyelvtanfolyam.blog.hu/api/trackback/id/tr391492842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarbazis 2016.08.18. 14:00:07

Sziasztok!

A budapesti nyelvtanfolyam-kereső! www.tanfolyamod.hu

Keress tanfolyamot vagy hirdesd tanfolyamod most ingyen! Kérünk oszd meg, mert másnak is szüksége lehet rá!
süti beállítások módosítása