Az "online nyelvtanulás" fogalmával lépten nyomon találkozunk a nyelviskolák weboldalain, sőt lassan a közértben is árulni fogják, mert ebbe a fogalomba aztán minden belefér!

Ha tájékozottan szeretnél mozogni a nyelviskolák kínálatában, egy kis rendszerezés nem árthat.

1. "Ping-pong" tanfolyam = feladatok kiküldése e-mailben

Tömör leírás: tanár küldi a feladatot, diák megcsinálja és visszaküldi, tanár küldi a feladatot, diák kitölti és visszaküldi, tanár..

Ez a nyelviskola/nyelvtanár szempontjából magas kényelem faktorral bír, bár hatásossága kétséges, hiszen csak 1 készségterültet fejleszt: az írásbeliséget. Ezt ők is nagyon jól tudják, éppen ezért ezek a fajta "tanfolyamok" 1000-5000 Ft körül mozognak.

3. Chat tanfolyam = Skype óra

Ez a fajta online megoldás nagyon praktikus. Az ingyenes Skype vagy más program segítségével a hagyományos nyelvtanfolyamok mobilissá válnak. Bár időhöz még mindig kötve vagy, helyhez többé már nem! A Skype óráknak létezik egyéni, s csoportos változata. Egyénit kaphatsz 2.700 Ft/órától, akár magántanártól, míg csoportosra járhatsz 1000 Ft/órától.

4. És a mulitmédiás tanfolyam

Ezzel elértük a jéghegy csúcsát - sem időhöz, sem helyhez nem vagy kötve, mégis tanárral dolgozol együtt! (Na ezen a ponton becsúsztatunk egy új fogalat a szókincsedbe: ezt nevezi a szaknyelv online tutorálásnak.) A tananyaghoz a nap 24 órájában hozzáférhetsz, mintha a tankönyved, a magnód, és a fonetikai tanárod volna egy személyben, hiszen minden készségterületet fejleszthetsz az anyag segítségével. Mindemellett van egy hús-vér tanárod, aki az egyéb szolgáltatásokat nyújtja.
Nem tagadható, hogy ennek a fajta nyelvtanulásnak megvan az ára, de még mindig alatta marad egy tanfolyaménak - 40.000 - 50.000 Ft körül két hónapra. (az órákban nem érdemes számolni, mert 2000 órányi időt vásáolsz meg erre az időszakra, s annyit dolgozol benne amennyit szeretnél)

Neked milyen érveid/tapasztalataid vannak? 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-nyelvtanfolyam.blog.hu/api/trackback/id/tr75726997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adnilem 2008.11.14. 13:43:27

Szerintem sokat számít, ha ki tudod próbálni az online nyelvtanfolyamot, minden elkötelezettség nélkül. Mivel ez nagyon új dolog, igazán még elképzelése sem lehet az embernek róla. A leírások nem tudják visszaadni a lényeget, mert ha még nem csináltál ilyet,akkor tényleg homály az egész.
Online nyelvtanulási lehetőséget keresgélve már akkor nem értem, amikor a honlapokon olvasgatom az infót.

Tózsa Istvánné 2008.11.21. 11:01:59

Távoktatásnak nevezték még nem is olyan régen az ilyen típusú tanfolyamokat. Ma már az e-learning kifejezés használatos ugyanerre. Nyelvtanulásra is remekül bevált,köszönhetően annak a csúcstechnológiának, ami a beszédfelismerést és a kiejtésbeli hivabkövetést lehetővé teszi. A HIPERMIX tanfolyam tananyaga ilyen szoftver! Beszélgetni tudsz a videós történetek szereplőivel, ráadásul a kiejtést anyanyelvi beszélőktől tanulod meg. Nem egy magyarországi angol tanár olvassa fel neked MP3-ban a szöveget!

mnaray · http://www.btk.ppke.hu/db/03/E6/m000003E6.html 2008.11.21. 22:46:03

Még nem mindenki skype-ol manapság. Persze, könnyű megtanulni, de nem árt az első tanfolyami skype-óra előtt egy baráttal kipróbálni, hogy is működik:
- a hangot hallom is, ő is hall
- tudok instant üzenetet küldeni
- (haladók: tudok fájlt megosztani skype-on)
Biztos vagyok benne, hogy
- elég gyors a gépem
- az internetcsatlakozásom
- az internetszolgáltatás ott, ahol épp dologozom

Tózsa Istvánné 2008.12.01. 19:07:54

Igaz, pl egy rossz mikrofonnal egy headset mit sem ér, mert csetelni nem ugyanazt jelenti, mint beszélgetni. A csúcstech értelmetlenné válik abban a pillanatban, hogy valamelyik része nem használható, vagy csak korlátozottan működtethető. Elég nehézkes lehetett az első generációs e-learninges "nyelvtanfolyam" is, mivel a tananyagokat könyvekből ollózták, s gyúrták a digitalizáció követelményei szerint. Csak épp a computer alapú tanulás egész más gondolkodást kíván, mint a hagyományos papír alapú.
Ezért aztán ezek a tananyagok korán sem érnek fel a programozók által készített, navigálásra tervezett szoftverhez, ami egységes egésszé áll össze.Az újgenerációs nyelvoktatási anyagok már köszönő viszonyban sincsenek a CD-n, emilben küldözgetett angol nyelvleckékkel. Ez utóbbi nem is nevezhető igazán nyelvtanfolyamnak a hagyományos értelemben. Előbb utóbb a fejlettebb infó technológia ki fogja szorítani ezeket a megoldásokat.
süti beállítások módosítása